Krucho-drożdżowe rogaliki z makiem. Delikatne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Dość szybkie i proste w przygotowaniu. Ten przepis idealnie wpasuje się w porę jesienno-zimową. Wyśmienicie smakują w towarzystwie ulubionej kawy czy herbaty. Polecam :).
Składniki na rozczyn z drożdży:
- 50 gram świeżych drożdży
- 4 łyżki ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
- 250 gram margaryny lub masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
Pozostałe składniki:
- pół puszki masy makowej
- 1 jajko do smarowania
Przygotowanie:
- przygotowanie rozczynu: do ciepłego mleka dodajemy cukier, wkruszamy drożdże, dokładnie rozcieramy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 min aż drożdże zaczną pracować.
- do miski przesypujemy mąkę, wsypujemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę/masło i wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdży.
- ciasto dokładnie wyrabiamy, w razie konieczności możemy podsypać trochę mąki. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na 20-30 minut.
- gotowe ciasto dzielimy na 2 części, każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła o grubości ok 3 mm i kroimy na 8 lub 16 trójkątów. Ja dzieliłam na 16.
- na każdy trójkąt ciasta kładziemy/rozsmarowujemy porcję masy makowej u mnie 1 łyżeczka i zwijamy tworząc rogaliki.,
- gotowe rogaliki układamy na blasze od piekarnika wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia, po wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 20-25 min w temperaturze ok 190 stopni grzanie góra-dół aż ładnie się zrumienią,
- upieczone, ostudzone rogaliki możemy oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem.
Zdjęcia