Ciasto kawowa rozkosz to zdecydowanie jedno z najlepszych ciast kawowych jakie jadłam. Zasmakuje wszystkim wielbicielom kawy jak i fanom mas z mlekiem w proszku :). Jest kremowe, delikatne w smaku, po prostu rozpływa się w ustach. Pięknie się prezentuje na talerzu i bardzo dobrze się je kroi. Serdecznie polecam.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka L
- 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
Składniki na masę:
- 125 ml naparu z kawy. Ja użyłam kawy mielonej caprissimo fragrante.
- Jeśli posiadacie młynek do kawy lub ekspress to również doskonale sprawdzi się kawa ziarnista.
- 250 gram masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szkalnki mleka w proszku
- 800-900 gram serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżki żelatyny
Pozostałe składniki:
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych ok, 200 gram
- 150 gram czekolady, u mnie gorzka
- kilka łyżek mleka lub śmietany kremówki
- zaparzona kawa do nasączenia biszkoptów
- kawa z mlekiem lub kawa cappuccino do nasączenia biszkoptu
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Upieczenie biszkoptu : białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy wodę. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 40×26 cm lub trochę mniejszej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- ostygnięty biszkopt wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru i ponownie umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, biszkopt nasączamy, ja nasączyłam kawą z mlekiem
- Przygotowanie masy: masło i serki wcześniej wyciągamy z lodówki. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 125 ml gorącej zaparzonej kawy. Mieszamy do momentu aż żelatyna ładnie się rozpuści i odstawiamy do wystudzenia.
- masło wraz z cukrem ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy stopniowo po łyżce serka homogenizowanego. Kolejno wsypujemy partiami mleko w proszku miksując aż powstanie jednolita masa.
- Do tak powstałej masy miksując dodajemy po łyżce wystudzonej kawy z żelatyną. Kawę dodajmy małymi partiami aby masa nam się nie zważyła. A nawet jak tak się stanie to nie martwimy się :). Poniżej rozpisałam wskazówki co robić w razie zważenia się masy.
- Czekamy chwilkę aż masa zacznie tężeć, tężejącą masę wykładamy na nasączony biszkopt i równomiernie rozprowadzamy.
- biszkopty nasączamy delikatnie w kawie i układamy na tężejącej masie kawowej lekko dociskając.
- czekoladę kruszymy do miski i zalewamy mlekiem lub śmietanką. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Mieszamy aż powstanie jedolita polewa. Przestygniętą polewę czekoladową rozprowadzamy przy pomocy łyżki na wierzchu ciasta.
- gotowe ciasto wstawaimy na całą noc do lodówki
Uwagi:
- gdyby przy dolewaniu kawy masa nam się zważyła to się nie martwimy :). Czasem tak się zdaża. Wtedy go garnka wlewamy wodę, nastawaimy na gaz. Na garnek z wodą wstawaimy miskę z masą i mieszając podgrzewamy do momentu aż grudki tłuszczu się rozpuszą i powstanie jednolita masa. Uważamy jednak aby masy nie zagotować!. Gdy masa będzie jednolita od razu ściągamy miskę z garnka z wodą. Odstawaimy do wystudzenia. Gdy masa zacznie gęstnieć/tężeć wtedy wykładamy ją na biszkopt.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Przepis na ciasto o dzwięcznej nazwie „kawowa rozkosz” powstał przy współpracy ze sklepem internetowym https://www.przyjacielekawy.pl/