Jeżeli lubisz lekką nutkę ostrości i znudziły Ci się zwykłe korniszonki to ten przepis jest własnie dla Ciebie! Ogórki z chilli są prostym w przygotowaniu i zarazem bardzo smacznym dodatkiem do każdego obiadu. Warto je zrobić właśnie latem gdy małe ogórki są bezproblemowo dostępne w sprzedaży.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 2-2,5 kg małych ogórków gruntowych
- 8 łyżek oleju
- 3 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki octu
- 1 duża główka czosnku
- 2 łyżki pieprzu
- 4 łyżki soli
- 1-3 łyżki chilli (w zależności od tego jak bardzo mają być ostre)
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Obcinamy z małych ogóreczków końcówki ew jeżeli trafi się jakiś większy to przecinamy go na pół i dokładnie je myjemy.
- Następnie zasypujemy je 4 łyżkami soli i pozostawiamy na 6-7 godzin, aż do momentu gdy ogórki puszczą wodę. Po tym czasie powstałą wodę należy wylać.
- Kolejnym krokiem jest doprawienie naszych ogóreczków. W tym celu dodajemy do nich czosnek (kroimy go na mniejsze kawałki), pieprz oraz chilli i całość dokładnie mieszamy.
- Przygotowujemy zalewę z octu, cukru oraz oleju i zalewamy wcześniej doprawione ogórki i całość ponownie dokładnie mieszamy oraz pozostawiamy na około 12 godzin aby się wszystko „przegryzło”.
- Ostatnim etapem jest przełożenie ogóreczków do słoiczków i zalanie ich naszą zalewą. Tak przygotowane ogórki warto na jakiś czas odstawić do piwnicy aby ogóreczki złapały smak.
[wp_ad_camp_5]
Czas przygotowania: 2 godz
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia