Rafaello na krakersach to efektowne ciasto bez pieczenia. Idealnie nadaje się na wizytę gości jak i na święta czy też po prostu do popołudniowej kawy. Połączenie wiórek kokosowych i lekko słonych krakersów idealnie się komponuje.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 300 gram wiórków kokosowych
- 2,5 opakowania krakersów po 175 gram
- 5 żółtek
- 4 łyżki maki pszennej
- 4 łyżki maki ziemniaczanej
- 4 i pół szklanki mleka (szklanka 250 ml)
- 2 szklanki cukru
- Opakowanie cukru waniliowego
- 300 gram masła
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Przygotowanie: 3 i pół szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem.
- W międzyczasie pozostała szklankę mleka mieszamy razem z żółtkami i maka.
- Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy masę jajeczna i mieszamy żeby się nie przypaliło.
- Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Masło w temperaturze pokojowej miksujemy dodając po łyżce wystudzonego budyniu.
- Do powstałej masy dodajemy 250 gram wiórek kokosowych i dokładnie mieszamy
[wp_ad_camp_5]
Składanie ciasta:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spod kładziemy pierwsza warstwę krakersów. Masę dzielimy w misce łyżka na 4 części. 1/4 wykładamy na krakersy. Na masę układamy kolejna warstwę krakersów i 1/3 masy… itd… wierzch posypujemy pozostałym kokosem, zakrywamy folia spożywcza i wstawiamy na noc do lodówki żeby ciasto stężało a krakersy zmiękły.
[wp_ad_camp_5]
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Masło oczywiście rozpuszczamy?
Nie 😉 Masło w temperaturze pokojowej warto pokroić na mniejsze kawałki i ucieramy.
Witam, jaki wymiar blaszki?
40×24 cm 🙂
Górna krawędź czy dolna?
wymiary mierzone od góry 🙂
Zrobiłam pyszne i łatwe do zrobienia