Ciasto miodowe przekładane kwaśną śmietaną. Jedno z popisowych ciast mojej mamy. Palce lizać !:)
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 7 jajek L
- 200 gram margaryny lub masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 6 łyżek miodu
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 kubki śmietany 18% każdy po 400 gram
- opcjonalnie cukier puder
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- rozpuszczamy margarynę/masło i odstawiamy do przestudzenia,
- całe jajka miksujemy z cukrem aż zbieleją i zwiększą swoją objętość,
- do przestudzonej margaryny dodajemy miód i dokładnie mieszamy,
- do jajek z cukrem cały czas miksując dodajemy naprzemiennie mąkę z sodą oraz margarynę/masło z miodem, powstanie nam gęste ciasto,
- ciasto dzielmy na 3 części i pieczemy na 3 blachy lub pojedynczo 3 placki, w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą o wymiarach 40×26 cm
- miodowe placki pieczemy w temperaturze 200-250 stopni przez ok 15-20 min do momentu aż ładnie zbrązowieją, upieczone odstawiamy do przestudzenia,
- na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią układamy pierwszy placek, po nim rozprowadzamy połowę śmietany 1 i 1/2 kubka następnie kładziemy drugi placek, rozsmarowujemy resztę śmietany i przykrywamy trzecim blatem ciasta, opcjonalnie po wierzchu możemy posypać cukrem pudrem,
- gotowe ciasto odstawiamy na całą noc aby ładnie przeszło smakiem, najlepsze jest na drugi dzień,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia