Proste domowe pizzerinki

Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne domowe pizzerinki. Świetne na ciepło jak i na zimno. Super przekąska lub kolacja. Znikają w mig. Idealnie nadają się do opróżnienia lodówki i wykorzystania resztek składników 🙂

Składniki na ciasto:

  • 400 gram mąki pszennej tortowej
  • 30 gram świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

  • 2 kiełbaski śląskie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok 150 gram sera żółtego w kawałku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę,
  • na oleju na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, gdy się lekko zeszkli dorzucamy kiełbasę, mieszamy i całość podsmażamy. Pod koniec dodajemy kukurydzę i koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy, chwilę podduszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem a następnie ściągamy z gazu i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
  • do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki. Wlewamy ok 1/3 ciepłego mleka, dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować,
  • do dużej miski przesypujemy mąkę z solą, wbijamy jajko, dodajemy olej, pozostałe ciepłe mleko i rozczyn drożdży, wyrabiamy aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, ( w razie potrzemy możemy podsypać trochę więcej mąki lub dodać odrobinę mleka),
  • wyrobione ciasto dzielimy na ok 13 równych części, formujemy z nich kuleczki, wykładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 40 min do wyrośnięcia,
  • ser żółty trzemy na tarce o drobnych oczkach, połowę mieszamy z wystudzonym farszem,
  • w wyrośniętym cieście dnem od szklanki robimy po środku wgłębienie, nakładamy po łyżce farszu i posypujemy po wierzchu pozostałym startym serem,
  • gotowe pizzerinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 25-30 minut aż ładnie się zarumienią,

Zdjęcia

2 Comments on “Proste domowe pizzerinki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *