Ciasto arbuz to pyszny i efektowny sernik na zimno który swoim wyglądem przypomina ten kojarzący nam się z latem owoc :). Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, lekkie i orzeźwiające. Ten przepis w moim domu zrobił furorę.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto:
- 1 pełna szklanka mąki pszennej tortowej. Składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml,
- 1 opakowanie szpinaku baby 200 gram
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Pozostałe składniki:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 2-3 czubate łyżki cukru pudru lub więcej wg upodobań
- ok 2-3 garście borówek amerykańskich
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 galaretki o smaku arbuzowym lub inne czerwone, ja użyłam o smaku wiśniowym
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta: do dużej miski przekładamy szpinak, wbijamy jajka oraz wlewamy olej. Całość blendujemy na gładką papkę/krem. W osobnej misce mieszamy mąkę wraz z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodajmy suche składniki do papki szpinakowej i mieszamy dokładnie szpatułką/ łyżką do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia,
- do miski wlewamy 1 i 1/2 kubka gorącej wody i rozpuszczamy galaretki a następnie odstawiamy do przestygnięcia,
- wystudzone ciasto wyciągamy z formy, odklejamy od papieru. Ścinamy ostrym nożem wierzch ciasta/skórkę i odkładamy ( ja wykorzystałam ją później do deserków).
- ciasto ponownie umieszczamy w tortownicy,
- dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno,
- żelatynę wsypujemy do 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy aż spęcznieje,
- do dużej miski przekładamy ser, miksujemy go wraz z cukrem pudrem. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy do połączenia się składników.
- żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna, musimy uważać aby jej nie zagotować,
- do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę masy serowej, mieszamy energicznie, wylewamy do masy i krótko miksujemy,
- gotową masę serową wykładamy i równo rozprowadzamy po cieście,
- na wierzch wykładamy wcześniej umyte borówki delikatnie dociskając/wciskając je do masy. Następnie ciasto wstawiamy do lodówki na ok 1-2 godziny aby masa serowa stężała,
- po tym czasie na wierzch ciasta wykładamy tężejącą galaretkę. Gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
super ciasto tez takie robiłam kiedyś