Ciasto arbuz

Ciasto arbuz to pyszny i efektowny sernik na zimno który swoim wyglądem przypomina ten kojarzący nam się z latem owoc :). Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, lekkie i orzeźwiające. Ten przepis w moim domu zrobił furorę.

[wp_ad_camp_5]

Składniki na ciasto:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej tortowej. Składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml,
  • 1 opakowanie szpinaku baby 200 gram
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Pozostałe składniki:

  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 2-3 czubate łyżki cukru pudru lub więcej wg upodobań
  • ok 2-3 garście borówek amerykańskich
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 galaretki o smaku arbuzowym lub inne czerwone, ja użyłam o smaku wiśniowym

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • Przygotowanie ciasta: do dużej miski przekładamy szpinak, wbijamy jajka oraz wlewamy olej. Całość blendujemy na gładką papkę/krem. W osobnej misce mieszamy mąkę wraz z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodajmy suche składniki do papki szpinakowej i mieszamy dokładnie szpatułką/ łyżką do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia,
  • do miski wlewamy 1 i 1/2 kubka gorącej wody i rozpuszczamy galaretki a następnie odstawiamy do przestygnięcia,
  • wystudzone ciasto wyciągamy z formy, odklejamy od papieru. Ścinamy ostrym nożem wierzch ciasta/skórkę i odkładamy ( ja wykorzystałam ją później do deserków).
  • ciasto ponownie umieszczamy w tortownicy,
  • dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno,
  • żelatynę wsypujemy do 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy aż spęcznieje,
  • do dużej miski przekładamy ser, miksujemy go wraz z cukrem pudrem. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy do połączenia się składników.
  • żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna, musimy uważać aby jej nie zagotować,
  • do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę masy serowej, mieszamy energicznie, wylewamy do masy i krótko miksujemy,
  • gotową masę serową wykładamy i równo rozprowadzamy po cieście,
  • na wierzch wykładamy wcześniej umyte borówki delikatnie dociskając/wciskając je do masy. Następnie ciasto wstawiamy do lodówki na ok 1-2 godziny aby masa serowa stężała,
  • po tym czasie na wierzch ciasta wykładamy tężejącą galaretkę. Gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

One Comment on “Ciasto arbuz”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *