Sernik z rosą

Pyszny, delikatny i puszysty sernik z rosą. Bardzo efektowne ciasto, idealne na różnego rodzaju imprezy czy święta. Zasmakuje nie tylko wielbicielom serników. Przepis na dużą blachę. Zniknie z talerza w mgnieniu oka i każdy z chęcią sięgnie po dokładkę :)..

Składniki na kruchy spód:

  • 150 gram margaryny/masła
  • 250 gram mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera sernikowego ja użyłam z wiaderka
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego, ja użyłam rzepakowego
  • 3 szklanki mleka

Składniki na bezową piankę:

  • 1 szklanka cukru
  • 6 białek

Przygotowanie:

  • Przygotowanie kruchego spodu: do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok godzinę do schłodzenia.
  • ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do blaszki o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i nakłuwamy widelcem,
  • gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 15 min do momentu aż się lekko zarumieni, po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia,
  • Przygotowanie masy serowej: 2 całe jajka i 4 żółtka (białka zostawiamy na bezę) miksujemy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym aż podwoją swoją objętość i zbieleją. Następnie na mniejszych obrotach cały czas miksując dodajemy po łyżce twarogu.
  • w oddzielnej misce/garnku mieszamy mleko wraz z budyniami. Stopniowo wlewamy mleko rozmieszane z budyniami do masy serowej miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec wlewamy olej i krótko mieszamy do połączenia się składników. Nasza masa serowa będzie bardzo rzadka i taka ma być :).
  • gotową masę delikatnie wylewamy na lekko przestudzony kruchy spód i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 45-50 minut do momentu aż masa serowa się zetnie.
  • Przygotowanie pianki bezowej: przygotowanie pianki zaczynamy ok 10 min przed końcem pieczenia ciasta.
  • Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i ubijamy na sztywną i gęstą pianę,
  • Sernik wyciągamy z piekarnika i zmniejszamy jego temperaturę do 150 stopni,
  • gotową pianę wykładamy i rozprowadzamy równomiernie po gorącym cieście, wygładzamy po wierzchu.
  • ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15-18 minut w temperaturze 150 stopni.
  • Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. po ok godzinie powinny pojawić się kropelki rosy.
  • Ja swoje ciasto po wystudzeniu wsadziłam na całą noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *