Pyszny, delikatny i puszysty sernik z rosą. Bardzo efektowne ciasto, idealne na różnego rodzaju imprezy czy święta. Zasmakuje nie tylko wielbicielom serników. Przepis na dużą blachę. Zniknie z talerza w mgnieniu oka i każdy z chęcią sięgnie po dokładkę :)..
Składniki na kruchy spód:
- 150 gram margaryny/masła
- 250 gram mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera sernikowego ja użyłam z wiaderka
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 1/2 szklanki oleju roślinnego, ja użyłam rzepakowego
- 3 szklanki mleka
Składniki na bezową piankę:
- 1 szklanka cukru
- 6 białek
Przygotowanie:
- Przygotowanie kruchego spodu: do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok godzinę do schłodzenia.
- ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do blaszki o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i nakłuwamy widelcem,
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 15 min do momentu aż się lekko zarumieni, po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia,
- Przygotowanie masy serowej: 2 całe jajka i 4 żółtka (białka zostawiamy na bezę) miksujemy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym aż podwoją swoją objętość i zbieleją. Następnie na mniejszych obrotach cały czas miksując dodajemy po łyżce twarogu.
- w oddzielnej misce/garnku mieszamy mleko wraz z budyniami. Stopniowo wlewamy mleko rozmieszane z budyniami do masy serowej miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec wlewamy olej i krótko mieszamy do połączenia się składników. Nasza masa serowa będzie bardzo rzadka i taka ma być :).
- gotową masę delikatnie wylewamy na lekko przestudzony kruchy spód i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 45-50 minut do momentu aż masa serowa się zetnie.
- Przygotowanie pianki bezowej: przygotowanie pianki zaczynamy ok 10 min przed końcem pieczenia ciasta.
- Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i ubijamy na sztywną i gęstą pianę,
- Sernik wyciągamy z piekarnika i zmniejszamy jego temperaturę do 150 stopni,
- gotową pianę wykładamy i rozprowadzamy równomiernie po gorącym cieście, wygładzamy po wierzchu.
- ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15-18 minut w temperaturze 150 stopni.
- Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. po ok godzinie powinny pojawić się kropelki rosy.
- Ja swoje ciasto po wystudzeniu wsadziłam na całą noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień,
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/07/196867087_153091450196220_4757112970308458185_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/07/197654005_488417085703611_380142744090185808_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/07/200212664_1199670463806593_5557565899166418001_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/07/200312016_1192811327850660_2664849706192728834_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/07/199018184_815100356063513_7431160088228692994_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/07/198564461_586694412317818_6325149164104037419_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/07/198254925_509813500217598_2962977022645673100_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/07/g-9.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2021/07/197842661_520102375777781_5525276493915209780_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)