Sernik z kwaśną śmietaną na delicjach jest przepyszny!. Kremowy i wilgotny. Bardzo prosty w przygotowaniu. Cała blacha znika w mgnieniu oka. Idealny na co dzień jak i na różne okazje. To jeden z moich ulubionych serników.
Składniki:
- 2 opakowania ciastek typu delicje ok 300 gram
- 1 kg dobrego, gęstego sera sernikowego z wiaderka
- 2 szklanki gęstej śmietany 18%, szklanka o pojemności 250 ml
- 6 jajek L
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe
Składniki na polewę:
- tabliczka 100 gram gorzkiej lub mlecznej czekolady
- kilka łyżek mleka lub śmietanki 30%
Przygotowanie:
- na dno tortownicy o średnicy 26/28 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasteczka.
- do miski przekładamy ser, śmietanę oraz cukier. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników. Kolejno cały czas miksując wbijamy po jednym jajku. Na koniec wsypujemy budynie i krótko miksujemy.
- gotową masę serową delikatnie przelewamy do tortownicy uważając na ciasteczka. Ja użyłam chochelki.
- gotowy sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 1 godzinę. Po upieczeniu sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku,
- po przestudzeniu sernik wyciągamy z piekarnika i polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy pozostałymi ciasteczkami.
- wystudzone ciasto wstawiłam na całą noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.
Zdjęcia
Przepis na sernik z kwaśną śmietaną na delicjach jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl 😉 Polecam!