Domowe faworki z przepisu mamy

Faworki zwane również chrustami to jeden z bardziej popularnych przysmaków w karnawale. Rewelacyjne  na tłusty czwartek. Jakie powinny być idealne? Kruche oraz delikatne! Przedstawiam przepis na faworki z zeszytu mojej mamy, które zawsze mi wychodzą i są przepyszne 😉

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu lub octu 6%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 kostki smalcu do smażenia
  • cukier puder do obsypania

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy, żółtka, śmietanę, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę spirytusu lub octu. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy (ugniatamy) do momentu uzyskania jednolitej kuli ciasta.
  2. Przygotowane ciasto „ubijamy” wałkiem kilka minut tak aby dostały się do środka pęcherzyki powietrza.
  3. Rozwałkowujemy cienko ciasto wałkiem i wycinamy paski o wymiarach ok. 10-12 cm długości 3 cm szerokości. Każdy pasek dodatkowo nacinamy na środku.
  4. Kolejnym etapem jest przełożenie jednego końca paska przez nacięty na środku otwór i zawinięcie go, dzięki czemu otrzymujemy tradycyjny wygląd faworka.
  5. Tak przygotowane faworki smażymy na głębokiej patelni/garnku w głębokim tłuszczu (oleju lub smalcu) do czasu aż się zarumienią.
  6. Wyciągamy faworki na papierowy ręcznik i czekamy aż ręcznik wchłonie nadmiar tłuszczu.
  7. Posypujemy faworki cukrem pudrem i gotowe 😉 Palce lizać!

Smacznego!

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

One Comment on “Domowe faworki z przepisu mamy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *