Faworki zwane również chrustami to jeden z bardziej popularnych przysmaków w karnawale. Rewelacyjne na tłusty czwartek. Jakie powinny być idealne? Kruche oraz delikatne! Przedstawiam przepis na faworki z zeszytu mojej mamy, które zawsze mi wychodzą i są przepyszne 😉
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka spirytusu lub octu 6%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 kostki smalcu do smażenia
- cukier puder do obsypania
Przygotowanie:
- Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy, żółtka, śmietanę, łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę spirytusu lub octu. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy (ugniatamy) do momentu uzyskania jednolitej kuli ciasta.
- Przygotowane ciasto „ubijamy” wałkiem kilka minut tak aby dostały się do środka pęcherzyki powietrza.
- Rozwałkowujemy cienko ciasto wałkiem i wycinamy paski o wymiarach ok. 10-12 cm długości 3 cm szerokości. Każdy pasek dodatkowo nacinamy na środku.
- Kolejnym etapem jest przełożenie jednego końca paska przez nacięty na środku otwór i zawinięcie go, dzięki czemu otrzymujemy tradycyjny wygląd faworka.
- Tak przygotowane faworki smażymy na głębokiej patelni/garnku w głębokim tłuszczu (oleju lub smalcu) do czasu aż się zarumienią.
- Wyciągamy faworki na papierowy ręcznik i czekamy aż ręcznik wchłonie nadmiar tłuszczu.
- Posypujemy faworki cukrem pudrem i gotowe 😉 Palce lizać!
Smacznego!
Zdjęcia
Pyszności do kawki. Przepis przetestujemy 🙂