Babka na bitej śmietanie

Babka na bitej śmietanie jest bardzo prosta w przygotowaniu, zaledwie z kilku składników. Idealnie sprawdzi się na co dzień do kawki lub na Święta. Bardzo smaczna o dość zbitej konsystencji. Zasmakuje wielbicielom „masywnych” ciast.

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
  • 3 jaja L
  • 1 szklanka cukru
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego

Przygotowanie:

  • Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem/margaryną i oprószamy bułką tartą.
  • schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
  • Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą, jasną masę aż cukier rozpuści się a jajka podwoją swoją objętość.
  • do ubitych jaj dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy przy pomocy szpatułki. Kolejno wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
  • gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy na babkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy ok 45 min do suchego patyczka.
  • po upieczeniu ciasto studzimy przez ok 10 minut w uchylonym piekarniku a następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia, jeszcze ciepłą babkę wykładamy na kratkę lub talerz,
  • po wystudzeniu polewamy lukrem, polewą lub oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia

„Babka na bitej śmietanie” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

One Comment on “Babka na bitej śmietanie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *