Babka na bitej śmietanie jest bardzo prosta w przygotowaniu, zaledwie z kilku składników. Idealnie sprawdzi się na co dzień do kawki lub na Święta. Bardzo smaczna o dość zbitej konsystencji. Zasmakuje wielbicielom „masywnych” ciast.
Składniki:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
- 3 jaja L
- 1 szklanka cukru
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie kilka kropli aromatu waniliowego lub cytrynowego
Przygotowanie:
- Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem/margaryną i oprószamy bułką tartą.
- schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
- Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą, jasną masę aż cukier rozpuści się a jajka podwoją swoją objętość.
- do ubitych jaj dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy przy pomocy szpatułki. Kolejno wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
- gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy na babkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy ok 45 min do suchego patyczka.
- po upieczeniu ciasto studzimy przez ok 10 minut w uchylonym piekarniku a następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia, jeszcze ciepłą babkę wykładamy na kratkę lub talerz,
- po wystudzeniu polewamy lukrem, polewą lub oprószamy cukrem pudrem.
Zdjęcia
„Babka na bitej śmietanie” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!
Cudowny przepis!
Babka idealna, dość zwarta, a jednocześnie mięciutka. Obłędnie pyszna! ☺️