Tarte buraczki z jabłkiem to świetny pomysł na jesienne weki. Dosłownie z kilku składników. Bardzo proste w przygotowaniu. Idealny dodatek do wielu dań obiadowych. My jadamy na zimno, najczęściej podaje je z kotletami mielonymi lub różnego rodzaju pulpetami.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 4 kg buraków
- 2 kg jabłek
- 4-5 większych cebul
- 3 łyżki soli
- 6 łyżek octu
- 6 łyżek cukru
- 8-9 łyżek oleju
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Umyte buraki gotujemy w skórce do miękkości. Następnie odcedzamy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu buraki obieramy ze skórki.
- obrane buraki ścieramy na dużych oczkach tarki.
- cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Do startych buraków dodajemy jabłka i zeszkloną cebulę wraz olejem. Dodajemy sól, cukier, ocet. Dokładnie mieszamy i nastawiamy na gaz.
- całość gotujemy ok 30 minut co jakiś czas mieszając. Próbujemy buraczki i w razie potrzeby doprawiamy dodając wg uznania większą ilość octu, cukru lub soli.
- Do umytych słoików przekładamy buraczki. Szczelnie wycieramy ranty słoików i zakręcamy.
- ja swoje Tarte buraczki z jabłkiem pasteryzowałam w garnku z wodą 20 minut od zagotowania, następnie wyjęłam słoiki i ustawiłam do góry dnem, okryłam szczelnie kocem i zostawiłam do całkowitego ostygnięcia.
- Za tej proporcji składników wyszło mi 12 słoików o pojemności 500 ml
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia