Makowiec japoński z masą

Makowiec japoński z masą, pyszny i prosty w przygotowaniu. Z gotowej masy makowej. U mnie w wersji z masą budyniową. Bardzo wilgotny, rozpływający się w ustach. Idealny dla wielbicieli ciast z makiem. Pięknie wygląda na talerzu i bardzo dobrze się kroi.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 1 puszka gotowej masy makowej 850 gram
  • 200 gram cukru
  • 6 jaj L
  • 250 gram margaryny/masła
  • 4 jabłka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:

  • 2,5 szklanki mleka, szklanka o pojemności 250 ml
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 gram masła

Dodatkowo:

  • paczka okrągłych biszkoptów
  • polewa czekoladowa, u mnie rozpuszczona tabliczka mlecznej czekolady z kilkoma łyżkami mleka

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach,
  • miękką margarynę/masło ucieramy wraz z cukrem. Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka. Kolejno wsypujemy kaszę manną i ponownie miksujemy. Miksując na małych obrotach stopniowo dodajemy masę makową oraz jabłka,
  • białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę,
  • ubite białka przekładamy do masy makowej i delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki do połączenia się składników,
  • gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam blachy o wymiarach 36×24 cm,
  • ciasto wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 60 minut do suchego patyczka, po upieczeniu ciasto zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a najlepiej na drugi dzień,
  • 2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy. Masę budyniową przelewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając aby się nie przypaliła i nie powstały grudki. Zagotowujemy na małym gazie. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy z wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • ciasto makowe delikatnie wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru do pieczenia i ponownie umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem,
  • Przygotowanie masy budyniowej: miękkie masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy chwilę aż powstanie jednolita masa. Wykładamy i rozprowadzamy po cieście makowym,
  • biszkopty nasączamy w mleku i układamy na masie budyniowej lekko dociskając.
  • Przestygniętą polewę czekoladową rozprowadzamy przy pomocy łyżki na wierzchu ciasta.
  • gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

5 Comments on “Makowiec japoński z masą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *