Makowiec japoński z masą, pyszny i prosty w przygotowaniu. Z gotowej masy makowej. U mnie w wersji z masą budyniową. Bardzo wilgotny, rozpływający się w ustach. Idealny dla wielbicieli ciast z makiem. Pięknie wygląda na talerzu i bardzo dobrze się kroi.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 puszka gotowej masy makowej 850 gram
- 200 gram cukru
- 6 jaj L
- 250 gram margaryny/masła
- 4 jabłka
- 8 łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
- 2,5 szklanki mleka, szklanka o pojemności 250 ml
- 2 budynie śmietankowe
- 3/4 szklanki cukru
- 200 gram masła
Dodatkowo:
- paczka okrągłych biszkoptów
- polewa czekoladowa, u mnie rozpuszczona tabliczka mlecznej czekolady z kilkoma łyżkami mleka
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach,
- miękką margarynę/masło ucieramy wraz z cukrem. Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka. Kolejno wsypujemy kaszę manną i ponownie miksujemy. Miksując na małych obrotach stopniowo dodajemy masę makową oraz jabłka,
- białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę,
- ubite białka przekładamy do masy makowej i delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki do połączenia się składników,
- gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam blachy o wymiarach 36×24 cm,
- ciasto wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni grzanie góra-dół i pieczemy ok 60 minut do suchego patyczka, po upieczeniu ciasto zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a najlepiej na drugi dzień,
- 2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy. Masę budyniową przelewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając aby się nie przypaliła i nie powstały grudki. Zagotowujemy na małym gazie. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy z wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- ciasto makowe delikatnie wyciągamy z blaszki, odklejamy od papieru do pieczenia i ponownie umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem,
- Przygotowanie masy budyniowej: miękkie masło ucieramy na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy chwilę aż powstanie jednolita masa. Wykładamy i rozprowadzamy po cieście makowym,
- biszkopty nasączamy w mleku i układamy na masie budyniowej lekko dociskając.
- Przestygniętą polewę czekoladową rozprowadzamy przy pomocy łyżki na wierzchu ciasta.
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Świetny makowiec idealny na święta!
Witam! A ile takiego surowego zmielonego maku dać i czy można? Pozdrawiam
Niestety nie wiem, ja używałam gotowej masy makowej z puszki.
A w którym momencie dodać proszek do pieczenia
można dodać razem z kaszą manny 🙂