Rafaello na krakersach

Rafaello na krakersach to efektowne ciasto bez pieczenia. Idealnie nadaje się na wizytę gości jak i na święta czy też po prostu do popołudniowej kawy. Połączenie wiórek kokosowych i lekko słonych krakersów idealnie się komponuje.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 300 gram wiórków kokosowych
  • 2,5 opakowania krakersów po 175 gram
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 4 i pół szklanki mleka (szklanka 250 ml)
  • 2 szklanki cukru
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 300 gram masła

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • Przygotowanie: 3 i pół szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem.
  • W międzyczasie pozostała szklankę mleka mieszamy razem z żółtkami i maka.
  • Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy masę jajeczna i mieszamy żeby się nie przypaliło.
  • Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Masło w temperaturze pokojowej miksujemy dodając po łyżce wystudzonego budyniu.
  • Do powstałej masy dodajemy 250 gram wiórek kokosowych i dokładnie mieszamy

[wp_ad_camp_5]

Składanie ciasta:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spod kładziemy pierwsza warstwę krakersów. Masę dzielimy w misce łyżka na 4 części. 1/4 wykładamy na krakersy. Na masę układamy kolejna warstwę krakersów i 1/3 masy… itd… wierzch posypujemy pozostałym kokosem, zakrywamy folia spożywcza i wstawiamy na noc do lodówki żeby ciasto stężało a krakersy zmiękły.

[wp_ad_camp_5]

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

7 Comments on “Rafaello na krakersach”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *