Ciasto Słonecznikowiec

Ciasto Słonecznikowiec to jedno z najlepszych ciast które ostatnimi czasy robiłam/piekłam. Jest to przepyszne ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniowo-kajmakową z dodatkiem chrupiącego karmelizowanego słonecznika. Niebo w gębie! Polecam wszystkim łasuchom. Ciasto Słonecznikowiec jest dość proste w przygotowaniu i zapewniam że zrobi wrażenie na każdej imprezie.

Składniki na ciasto biszkoptowe:

  • 6 dużych jajek L
  • 1 szklanka cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
  • 6 łyżek oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 bez czubka łyżki kakao

Składniki na masę:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie bez cukru śmietankowe lub waniliowe każdy o pojemności 40 gramów, łącznie 80 gramów
  • duża puszka masy kajmakowej 510 gramów
  • 250 gramów masła
  • 3/4 przygotowanej posypki słonecznikowej

Składniki na słonecznikową posypkę:

  • 300 gramów ziaren łuskanego słonecznika
  • 100 gramów masła
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu

Dodatkowo:

  • ulubiony poncz do nasączenia ciasta, u mnie napój kawowy typu cappuccino

Przygotowanie:

  • Przygotowanie budyniu: Mleko przelewamy do garnka/rondla, wsypujemy proszek budyniowy. Mieszamy do rozpuszczenia i nastawiamy na gaz. Mieszając zagotowujemy gęsty budyń. Ugotowany budyń ściągamy z gazu, przykrywamy folią spożywczą na 'dotyk” i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Budyniu nie słodzimy, ponieważ do masy dodajemy kajmak i ciasto będzie za słodkie.
  • Przygotowanie Słonecznikowej posypki: Na patelnie przekładamy masło, mleko, miód i cukier. Podgrzewamy i mieszamy do momentu aż się cukier rozpuści. Wsypujemy słonecznik, mieszamy i smażymy na małym ogniu kilka minut do momentu aż słonecznik ładnie się zrumieni. Uważamy aby się nie przypalił. Ściągamy z gazu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Ostygnięty biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Jedną połowę biszkoptu wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nasączamy.
  • Wystudzony słonecznik łamiemy na mniejsze kawałki ( będzie bardzo twardy), przekładamy do robota/blendera i rozdrabniamy.
  • Przygotowanie masy: miękkie masło miksujemy na puch, kolejno cały czas miksując dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Następnie dodajemy po łyżce masy kajmakowej i miksujemy krótko do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy 3/4 rozdrobnionego słonecznika i mieszamy przy użyciu szpatułki.
  • Składanie ciasta: 3/4 gotowej masy wykładamy i równo rozprowadzamy po spodzie ciasta następnie przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając, nasączamy i po wierzchu rozsmarowujemy pozostałą masę.
  • ciasto posypujemy z wierzchu pozostałym rozdrobnionym słonecznikiem lekko dociskając go do masy.
  • Gotowe ciasto Słonecznikowiec wstawiamy na całą noc do lodówki i kroimy na drugi dzień.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *