Pyszna, aromatyczna, krucha i delikatna karkówka pieczona z cebulą w musztardzie,majonezie i ketchupie. Nie mając pomysłu na karkówkę do obiadu na szybko wymyśliłam marynatę z tego co akurat miałam :). Karkówka wyszła przepyszna. Mimo iż nie jest to danie dietetyczne to jednak od czasu warto się skusić 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- ok 1200-1300 gram karkówki u mnie 10 plastrów
- 2 duże cebule
- 3 czubate łyżki majonezu
- pół słoiczka musztardy u mnie sarebska
- ketchup pikantny
- sól i pieprz do smaku
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w piórka,
- każdy plaster karkówki z obu stron solimy i pieprzymy,
- do garnka przekładamy mięso, cebulę, polewamy obficie ketchupem, dodajemy musztardę i majonez, dokładnie mieszamy/wmasowujemy w mięso, następnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy na całą noc do lodówki aby mięso przeszło smakiem marynaty,
- na drugi dzień karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego którego dno pędzelkiem wysmarowałam odrobiną oleju,
- gotową karkówkę pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach tak 1,5-2 h. Ja piekłam lekko ponad dwie godziny bo lubię taką wręcz rozpadającą się 🙂
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia