Owocowa fantazja to przepyszne i lekko orzeźwiające ciasto na puszystym biszkopcie. Połączenie soczystych owoców i galaretki nadaje mu lekkości. Wyśmienite ciasto na każdą porę roku. Znika z talerza bardzo szybko :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 6 łyżek oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- ok 600 gram ulubionych owoców, u mnie owoce z syropu. Brzoskwinie i owoce czerwone z puszki,
- 2 galaretki u mnie przeźroczyste ale możemy użyć dowolnego smaku
- 330 ml śmietany kremówki 30%, możemy użyć 400 ml w zależności jaką mamy wielkość śmietany
- 250 gram serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- kakao do posypania
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- w międzyczasie galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia,
- wystudzony biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Jedną połówkę wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ( ja musiałam swój biszkopt lekko z wierzchu skroić gdyż wyrósł mi wysoki :)),
- na biszkopt wykładamy rozdrobnione owoce,
- gdy galaretka będzie już gęstawa i tężejąca wtedy rozprowadzamy ją po owocach i przykrywamy drugą połową biszkoptu. Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje,
- do miski przekładamy serek mascarpone i dobrze schłodzoną śmietankę. Dodajemy cukier puder i całość ubijamy. Ubitą masę śmietanową rozprowadzamy po biszkopcie,
- wierzch ciasta oprószamy gorzkim kakao i wstawiamy na całą noc do lodówki,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia