Domowa beza z kremem i owocami

Pyszna domowa beza z dużą ilością kremu i owoców to istny raj dla łasuchów małych i dużych . Beza często gości na moim stole gdy zostają mi białka z innych wypieków. Znika z patery w przeciągu jednego dnia :). Przy jej przygotowaniu zawsze korzystam z tego przepisu który nigdy mnie nie zawiódł.

[wp_ad_camp_5]

Składniki na bezę:

  • 6 białek z jaj L w temperaturze pokojowej
  • 300 gram drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki/skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na krem:

  • 330 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 gram serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • ulubione owoce do dekoracji

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy białka do momentu aż piana będzie gęsta i lśniąca i cukier się rozpuści.
  • dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, mieszamy dokładnie do połączenia się składników delikatnie szpatułką.
  • na papierze do pieczenia odrysowujemy okrąg o średnicy 23-24 cm, odwracamy papier na drugą stronę i układamy na blasze do piekarnika, (możemy na palec wziąć odrobinę masy białkowej i przylepić papier do blaszki aby się nie przesuwał, znacznie ułatwia to formowanie).
  • gotową masę wykładamy na nasz okrąg i formujemy bezę zostawiając lekkie wgłębienie w środku na krem. Brzegi Bezy możemy uformować przy pomocy łyżki.
  • piekarnik nastawiamy na 150 stopni (góra-dół) z termo-obiegiem. Bezę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu obniżamy temperaturę do 100-110 stopni. W zależności od piekarnika. Jeśli nasz piekarnik ma tendencje do mocniejszego przypiekania wtedy ustawiamy niższą temperaturę.
  • bezę pieczemy/suszymy ok 2-2,5 godziny. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • wystudzoną bezę delikatnie przekładamy na paterę/talerz
  • Przygotowanie kremu: do miski przekładam śmietankę, mascarpne oraz cukier puder. Całość ubijam aż powstanie gęsta masa.
  • gotowy krem rozprowadzam po bezie, dekoruję ulubionymi owocami. W sezonie używam świeżych owoców jednak zimą/jesienią lubię zastępować je odsączonymi owocami z syropu.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

One Comment on “Domowa beza z kremem i owocami”

  1. Ale piękna beza, ja mam jakiś uraz po tym ja mi sie tort bezowy kiedyś rozpłynął po nałożeniu kremu ;D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *