Zapiekanka pastersta to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie proste, dość szybkie w przygotowaniu i z podstwowych składników. . Idealne połączenie mięsa zapiekanego pod ziemniaczano-serową pierzynką. W sam raz dla mięsożerców i miłośników treściwych posiłków. Mojej rodzinie te danie bardzo zasmkowało i na pewno nie raz zagości na naszym stole.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 500 gram mięsa mielonego, u mnie z łopatki wieprzowej
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka passaty pomidorowej, u mnie ziołowej. Szklanka o pojemności 250 ml,
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml smietany kremówki
  • 4 łyżki masła
  • 100-130 gram sera żółtego
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól,pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki,
  • obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości,
  • w międzyczasie na patelni na oleju podsmażamy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy do niej marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy dokładnie i chwilę całośc razem podsmażamy. Następnie dodajemy mięso mielone. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką.
  • Gdy mięso się usmaży wlewamy passatę, dokładnie mieszamy i dusimy całośc na małym ogniu przez kilka minut, ściągamy z gazu.
  • ugotowane ziemniaki odlewamy, dodajemy do nich masło, wlewamy śmietankę, dodajemy starty na drobnych oczkach tarki ser, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Całośc ubijamy tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą, gładką masę.
  • spód naczynia żaroodpornego smarujemy cienko masłem lub olejem. Na dno naczynia wykładamy mięso a po nim rozprowadzamy masę ziemniaczaną.
  • gotową zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i zapiekamy ok 45 minut bez przykrycia.
  • po upieczeniu przed podaniem ja swoją zapiekankę posypałam posiekanym szczypiorkiem.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *