Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu bułka kebabowa. Delikatna, mięciutka i puszysta. Jedna bułka wystarczy na zrobienie czterech kebabów. Bułkę możemy śmiało mrozić, po rozmrożeniu smakuje również wyśmienicie.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 400 gram mąki pszennej
- 100 gram jogurtu naturalnego, u mnie typu greckiego
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżka soli
- 10 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 25 gram świerzych drożdży
- do posmarowania ciasta 1 małe jajko ja użyłam samego białka
- garść sezamu
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do dużej miski odmierzamy i wsypujemy mąkę.
- do ciepłej ale nie gorącej wody wkruszamy drożdże, dodajemy do nich łyżkę wcześniej odmierzonej mąki. Dokłądnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdzy i odstawiamy na ok 10 min.
- Po tym czasie do miski z mąką dodajemy sól, olej/oliwę oraz jogurt. Wlewamy nasz rozczyn drożdży i dokładnie mieszamy.
- wymieszane ciasto zaczynamy wyrabiać dłońmi aż stanie się jednolite i gładkie. Mi to zajeło ok 10-15 minut.
- wyroione ciasto wyciągamy z miski, dno miski i boki smarujemy odroiną oliwy/oleju a następnie umieszamy w niej ciasto. Miskę z wierzchu przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozpłaszczamy w dłoniach a nastęnie rozwałkowujemy na kształt równego, gładkieko koła o średnicy ok 30 cm.
- wierzch ciasta dokłądnie smarujemy roztrzepanym białkiem lub żółtkiem a nastęnie posypujemy sezamem.
- gotową bułkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok 200 stopni grzanie (góra-dół) i pieczemy ok 25 minut do momentu aż bułka się ładnie zrumieni.
- po upieczeniu bułkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Po ostygnięciu bułkę przekrajamy.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia