Sernik gotowany na miodowych spodach

Sernik gotowany na miodowych spodach z domową polewą czekoladową. Przepyszny, zdecydowanie jeden z moich ulubionych serników w wersji gotowanej. Prosty w przygotowaniu, bardzo aromatyczny. U mnie w tym roku na pewno zagości na Świątecznym stole.

[wp_ad_camp_5]

Składniki na miodowe spody:

  • 3 szkalnki mąki pszennej, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 250 gram margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mleka

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 5 jaj
  • 150 gram masła/margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 budynie smietankowe lub waniliowe
  • 1/2 szklanki mleka

Składniki na polewę czekoladową:

  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżka wody
  • 3 czubate łyżki cukru

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • Przygotowanie miodowych spodów: do miski lub na stolnicę dodajemy wszystkie składniki na ciasto kruche,( margarynę/masło wcześniej rozdrabniamy na mniejsze kawałki) a następnie zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na ok 30-40 min do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części, każdą z części rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką. Ciasto  nakłuwamy widelcem.
  • pieczemy po kolei trzy blaty w blaszce ( ja użyłam o wymiarach 30×26 cm)  wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170-180 stopni, do momentu aż ładnie się zrumienią.
  • upieczone kruche blaty odstawiamy do wystygnięcia,
  • przygotowanie masy serowej: do garnka przekładamy ser, jajka, margarynę/masło oraz cukier. Gotujemy na małym gazie mieszając aż tłuszcz się rozpuści i powstanie jedolita masa. W mleku rozpuszczamy budynie. Do gotującej się masy serowej cały czas mieszając cienkim strumieniem wlewamy mieszankę budyniową. Mieszając zagotowujemy i gotujemy ok 1 min. Masa powinna nam zgęstnieć. Nie przejmujmy się gdy w masie serowej powstaną małe grudki. Podczas jedzenia są one niewyczuwalne :).
  • goracą masą będziemy przekładać blaty miodowe.
  • składanie ciasta: Na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszy kruchy spód. Po nim rozprowadzamy połowę gorącej masy serowej. Przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając go do masy. Rozprowadzamy pozostałą masę serową i przykrywamy trzecim spodem. Lekko dociaskamy i odstawaimy do przestygnięcia.
  • przygotowanie polewy: wszystkie składniki na polewę dodajmy do rondelka. przygrzewamy na małym gazie cały czas mieszając do momentu aż tłuszcz się roztopi, wszystkie składniki się z sobą połączą i powstanie jednolita polewa. Gotową polewę ściągamy z gazu aby lekko przestygła.
  • gotową polewą oblewamy ciasto, ja posypałam je jeszcze cukrową kolorową posypką.
  • Gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

10 Comments on “Sernik gotowany na miodowych spodach”

          1. ja używam różnych, często korzystam z promocji. Nawet z tym z biedronki robiłam t i też serniki mi wychodziły 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *