Sernik gotowany na miodowych spodach z domową polewą czekoladową. Przepyszny, zdecydowanie jeden z moich ulubionych serników w wersji gotowanej. Prosty w przygotowaniu, bardzo aromatyczny. U mnie w tym roku na pewno zagości na Świątecznym stole.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na miodowe spody:
- 3 szkalnki mąki pszennej, składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 250 gram margaryny lub masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki mleka
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
- 5 jaj
- 150 gram masła/margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 budynie smietankowe lub waniliowe
- 1/2 szklanki mleka
Składniki na polewę czekoladową:
- 1/3 kostki margaryny
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżka wody
- 3 czubate łyżki cukru
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Przygotowanie miodowych spodów: do miski lub na stolnicę dodajemy wszystkie składniki na ciasto kruche,( margarynę/masło wcześniej rozdrabniamy na mniejsze kawałki) a następnie zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na ok 30-40 min do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części, każdą z części rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem.
- pieczemy po kolei trzy blaty w blaszce ( ja użyłam o wymiarach 30×26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170-180 stopni, do momentu aż ładnie się zrumienią.
- upieczone kruche blaty odstawiamy do wystygnięcia,
- przygotowanie masy serowej: do garnka przekładamy ser, jajka, margarynę/masło oraz cukier. Gotujemy na małym gazie mieszając aż tłuszcz się rozpuści i powstanie jedolita masa. W mleku rozpuszczamy budynie. Do gotującej się masy serowej cały czas mieszając cienkim strumieniem wlewamy mieszankę budyniową. Mieszając zagotowujemy i gotujemy ok 1 min. Masa powinna nam zgęstnieć. Nie przejmujmy się gdy w masie serowej powstaną małe grudki. Podczas jedzenia są one niewyczuwalne :).
- goracą masą będziemy przekładać blaty miodowe.
- składanie ciasta: Na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszy kruchy spód. Po nim rozprowadzamy połowę gorącej masy serowej. Przykrywamy drugim blatem ciasta lekko dociskając go do masy. Rozprowadzamy pozostałą masę serową i przykrywamy trzecim spodem. Lekko dociaskamy i odstawaimy do przestygnięcia.
- przygotowanie polewy: wszystkie składniki na polewę dodajmy do rondelka. przygrzewamy na małym gazie cały czas mieszając do momentu aż tłuszcz się roztopi, wszystkie składniki się z sobą połączą i powstanie jednolita polewa. Gotową polewę ściągamy z gazu aby lekko przestygła.
- gotową polewą oblewamy ciasto, ja posypałam je jeszcze cukrową kolorową posypką.
- Gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Bardzo ciekawy przepis! Uwielbiam sernik, dlatego chętnie go sprawdzę 🙂
Ile czasu muszą się piec blaty miodowe… ?
ja piekę na tzw „oko” do momenty aż ładnie się zrumienią, ok 15-20 minut
Super ciacho, wczoraj pieklam i już prawie znikło!!!
Wyszło Pani z tych składników ciasto kruche? Mi bardziej ucierane i nie wuwm co z tym dalej zrobic
proszę dodać więcej mąki tak aby zagniotło się ciasto do rozwałkowania 🙂
Który ser z wiaderka poleca Pani?
ja używam różnych, często korzystam z promocji. Nawet z tym z biedronki robiłam t i też serniki mi wychodziły 🙂
Wspaniałe ciasto, polecam każdemu!
Jajka rozprowadzamy z budyniem i mlekiem i wlewam na pyrkajacy twaróg, mieszając zagotowuje