Ekspresowy sernik cappuccino to pyszne ciasto, którego wykonanie zajmie Ci maksymalnie 20 minut ! :). Świetne połączenie delikatnej, kremowej serowej masy z mięciutkimi nasączonymi cappuccino biszkoptami. Wyśmienite ciasto bez pieczenia które musicie wypróbować.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 600 gram podłużnych biszkoptów deserowych, ( u mnie 3 opakowania po 200 gram)
- 300 gram masła
- 1,5 kg serka śmietankowego z wiaderka
- 3 jajka
- 1 duży kubek zaparzonej kawy cappuccino ( u mnie smak orzechowy, zrobiony z 3 czubatych łyżek)
- 330 ml mleka
- 3 budynie waniliowe
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do miski/garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy budynie, mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy,
- w dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem, gdy masło ładnie się rozpuści i połączy z cukrem, dodajemy serek z wiaderka, jajka i dokładnie mieszamy,
- do połączonej masy dodajemy mleko z budyniami (przemieszane przed wlaniem do masy) i cały czas mieszając czekamy aż masa zgęstnieje, gdy zacznie się gotować, wyłączamy gaz,
- na dno blachy o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę nasączonych biszkoptów,
- na biszkopty wylewamy i rozprowadzamy połowę masy serowej,
- na masę serową wykładamy drugą warstwę nasączonych cappuccino biszkoptów, i wylewamy drugą połowę masy,
- pozostałe biszkopty możemy rozkruszyć na mniejsze kawałki, nasączyć w kawie i ułożyć na wierzchu ciasta,
- ciasto wstawiamy na kilka godzin lecz najlepiej na całą noc do lodówki do schłodzenia.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia