Delikatne, aksamitne w smaku ciasto ananasowiec to istny raj dla wszystkich łasuchów i miłośników kokosa. Przepyszne ciasto na każdą okazję.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka L
- 1 szklanka cukru
- 10 łyżek oleju
- 6 łyżek gorącej wody
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto kokosowe:
- 1 szklanka cukru
- 4 białka
- 100 gram wiórek kokosowych
Pozostałe składniki:
- 1 puszka ananasów
- 1 szklanka soku z puszki ananasów
- 1 szklanka wody
- 5 łyżek cukru
- 50 gram wiórek kokosowych
- 250 gram masła ( u mnie 125 gram margaryny i 125 gram masła)
- 4 żółtka
- 2 budynie śmietankowe
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- pieczenie biszkoptu: całe jajka ubijamy mikserem z cukrem, do ubitych jajek dodajemy powoli olej oraz gorącą wodę. Na koniec dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, całość delikatnie mieszamy i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm i pieczemy w 180 stopniach ok 30-35 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
- pieczenie ciasta kokosowego: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, na samym końcu wiórki kokosowe. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm i pieczemy w 180 stopniach ok 25-30 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
- przygotowanie kremu: do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy budynie oraz żółtka i dokładnie mieszamy. Pozostałą wodę wraz sokiem ananasowym i cukrem zagotowujemy, do gotującego się soku dodajemy (przemieszaną przed wlaniem) masę budyniowo-jajeczną, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnie, wyłączamy gaz i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na gładki puch, następnie miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Do gotowej masy dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i dokładnie mieszamy,
- składanie ciasta: na spód blachy kładziemy biszkopt, na biszkopt wykładamy połowę masy ananasowej, na masę wykładamy ciasto kokosowe i na nim rozprowadzamy resztę masy ananasowej,
- 50 gram wiórek kokosowych prażymy na suchej patelni, następnie posypujemy wierzch ciasta,
- gotowego ananasowca wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby ciasto stężało
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Ciasto Ananasowiec jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!