Smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z ciasteczkiem :), czyli kruchy paluszek. To połączenie lekkiej masy śmietanowej z pysznymi ciasteczkami i galaretką. Idealne dla miłośników lekko chrupiących wypieków !.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na kruchy spód:
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru ( składniki zawsze odmierzam szklanką o pojemności 250 ml)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 130 gram margaryny lub masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- 600 ml śmietany 30%
- 3 galaretki pomarańczowe ( smaki galaretek są dowolne, można zastąpić innymi)
- 2 galaretki cytrynowe
- ok 450 gram kruchych ciasteczek paluszków ( ja użyłam półtorej opakowania ciasteczek Bonitki z biedronki)
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier,, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na ok godzinę do lodówki do schłodzenia.,
- ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i nakłuwamy widelcem,
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 20 min do momentu aż się zarumieni, po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,
- pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia,
- cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia,
- gdy pomarańczowe galaretki już ostygną , ubijamy na sztywno śmietanę, następnie cały czas miksując wlewamy pomału nasze zimne galaretki,
- powstałą masę mieszamy, następnie wylewamy na kruchy spód, czekamy chwilę aż masa zacznie tężeć,
- na tężejącą masę śmietanową układamy ciasteczka leciutko dociskając je do masy, wstawiamy do lodówki aby masa stężała,
- po tym czasie na ciasto wylewamy tężejącą cytrynową galaretkę, całość wstawiamy do lodówki na całą noc do całkowitego zastygnięcia i aby ciasteczka trochę zmiękły,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Pyszna bomba kaloryczna ^^