Wegetariański Smalczyk z białej fasoli z cebulą i jabłkiem wychodzi przepyszny i smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom :). Przepis ten poleciła mi moja koleżanka, na pewno zostanie z nami na dłużej.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 puszka białej fasoli konserwowej
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 1 ziele angielskie
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 2 liście laurowe
- 1 goździk
- 1 jałowiec ( ja robiłam bez :))
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki lubczyku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- cebule i obrane jabłko kroimy w kostkę,
- na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebule z jabłkiem wraz z goździkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz jałowcem. Całość co jakiś czas mieszając smażymy na małym ogniu do momentu aż cebulka będzie złota, wyłączamy gaz i odstawiamy do przestygnięcia,
- odcedzoną fasolę miksujemy w misie blendera razem z majerankiem, lubczykiem, solą, pieprzem, sosem sojowym i wodą,
- Z podsmażonej cebulki wyciągamy przyprawy, ( ziele angielskie, goździk, liście laurowe i jałowca) i przekładamy do zmiksowanej fasoli,
- całość miksujemy krótko, wszystkie składniki mają się połączyć ale nie robimy z nich papki, kawałki cebulki i jabłka powinny być wyczuwalne, w razie potrzeby możemy bardziej doprawić solą i pieprzem,
- gotowy smalczyk przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
czy można zamienić fasolę z puszki na zwykłą ugotowaną?
można spróbować, 🙂
Jak długo można przechowywać taki smalec?
Ja przechowywałamw lodówce ok jednego tygodnia. Był pyszny i zjedliśmy z rodziną bardzo szybko :).