Zupa meksykańska

Sycąca i treściwa zupa meksykańska to idealna propozycja dla osób lubiących dobrze zjeść :). Świetnie smakuje w wersji pikantnej jak i łagodnej. Mojej rodzinie najlepiej smakuje podawana z grzankami czosnkowymi.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 1,5 litra rosołu lub bulionu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 500 gram mięsa mielonego, ja użyłam wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok 3 łyżki koncentratu pomidorowego, w zależności od smaku można dać więcej
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • przyprawy do smaku : sól, pieprz, słodka i ostra papryka

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • do rosołu/ bulionu dodajemy majeranek, zioła prowansalskie odcedzoną kukurydzę oraz fasolę całość gotujemy kilka minut,
  • na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy cebula ładnie się zeszkli dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą pieprzem, słodką papryką,
  • usmażone mięso wraz z cebulką przekładamy z patelni do gotującej się zupy, gotujemy na mniejszym ogniu ok 8-10 min co jakiś czas mieszając,
  • po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze ok 5 min, zdejmujemy z gazu doprawiamy do smaku solą,pieprzem, papryką ostrą i słodką,

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

3 Comments on “Zupa meksykańska”

  1. Zupa a la chili carne w rosole. Odkrywcze to to nie jest i słabe, na siłę sprokurowany niby nowy przepis ze starej receptury, do tego mocno uproszczonej, i absolutnie nie do przerabiania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *