Zapiekanka z mięsem mielonym, makaronem i kalafiorem to treściwa i prosta propozycja na obiad :). Dobrze doprawione mięso w połączeniu ze śmietanowo-serowym sosem sprawia że zapiekanka jest przyjemnie kremowa i sycąca.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 500-600 gram mielonego mięsa
- ok 300 gram ulubionego makaronu, u mnie pełnoziarniste rurki
- 1 kalafior lub 1 opakowanie mrożonych różyczek kalafiora
- 300 ml śmietany 12-18%
- 1 mały por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- ok 150 gram żółtego sera
- przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz
- pół pęczka świeżego szczypiorku
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w drobną kostkę, pora w półplasterki,
- na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę, pora i przeciśnięty przez praskę czosnek,
- gdy cebulka ładnie się zeszkli dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa, usmażone mięso ściągamy z gazu,
- makaron gotujemy all dente wg instrukcji na opakowaniu, po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy chłodną wodą,
- różyczki kalafiora gotujemy all dente w osolonej wodzie, nastepnie odcedzamy,
- ser trzemy na tarce o drobnych oczkach,
- do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól i pieprz, mieszamy, dodajemy połowę żółtego sera,
- dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, wykładamy makaron, mięso i różyczki kalafiora, delikatnie mieszamy całość, zalewamy powstałym sosem i po wierzchu posypujemy drugą połową startego sera,
- zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem ok 40 min,
- gotową zapiekankę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Dzień dobry , chciałam spróbować twoich zapiekanek , wyglądają bardzo apetycznie i mają bardzo przystępny skład . Pozdrawiam serdecznie i wrócę później z zachwalaniem Twojego bloga 🙂