Delikatne, mięciutkie prawie że rozpływające się w ustach ruskie kluseczki to przepyszne, proste i bezmięsne danie obiadowe. Wyśmienicie smakują zarówno świeżo ugotowane jak i na drugi dzień podsmażone na patelni. Kluski ruskie zawsze podaje w towarzystwie ulubionej surówki. 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 500 gram twarogu półtłustego
- 3 cebule
- 1 jajko L
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- olej/smalec do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia,
- 1 cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na smalcu/oleju
- do dużej miski przeciskamy ziemniaki przez praskę, dodajemy podsmażoną cebulkę, twaróg, doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko dodajemy mąki, dokładnie rozdrabniamy i zagniatamy dłońmi ( jeśli chcemy możemy wcześniej ziemniaki wraz z twarogiem przemielić przez maszynkę, ja wolałam wyrobić ręcznie :)),
- wszystko zagniatamy na jednolitą masę, powinno być zbite ale nadal lekko klejące,
- ciasto na ruskie kluski dzielimy na dwie części, na oprószonej mąka stolnicy formujemy dłońmi wałeczek który dzielimy na ok 3 cm kawałki następnie formujemy z nich kuleczki,
- pozostałe dwie cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na smalcu/ oleju,
- w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę wraz z łyżką oleju, kluski wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy partiami 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na małym ogniu, następnie wyławiamy cedzakiem na półmisek i polewamy gorącą okrasą,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Witam Cię Kasiu, chcę Ci powiedzieć, że często korzystam z Twoich przepisów i jestem bardzo zadowolona, dzisiaj będę robiła Kluski Ruskie, które wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam Cieplutko🤗.Barbara.