Ciasteczka leniwca zrobimy dosłownie w kilka minut :). Pomysł ten narodził się w momencie kiedy podczas przeglądu lodówki odkryłam ciasto francuskie parę dni po terminie, chcąc je jak najszybciej zużyć wpadłam na pomysł aby zrobić na szybko ciasteczka. Wyszły pyszne, talerz w mig opustoszał :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 rulon ciasta francuskiego
- 1 czubata łyżka masła
- 1 jajko
- ulubiony dżem lub marmolada
- opcjonalnie trochę cukru
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- masło rozpuszczamy i smarujemy nim pędzelkiem rozwinięty płat ciasta francuskiego, następnie smarujemy ulubionym dżemem lub marmoladą, jeśli jest mało słodka możemy jeszcze ciasto oprószyć cukrem,
- ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu, i kroimy na ok 2 cm paski, ciasteczka układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, ciasteczka po wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu aż ładnie się zarumienią,
- gotowe ciasteczka ściągamy z blaszki na talerz i odstawiamy do przestygnięcia,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
A tak mniej więcej to jaka ma być temperatura ? Pozdrawiam.
180 stopni grzanie góra-dół 🙂