Zawijasy z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą to świetny pomysł na szybką kolację na ciepło lub imprezową przekąskę. Ja zawsze podaje je z domowym sosem czosnkowym, świetnie smakują również z ketchupem. Proste i tanie danie z łatwo dostępnych składników.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 250 gram pieczarek
- 1 mała cebula lub pół dużej
- 3-4 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18%
- 1 rulon ciasta francuskiego
- 1 małe jajko
- 1 kulka mozzarelli
- 2-3 garście drobno startego sera żółtego
- sól oraz pieprz do smaku
- olej lub oliwa do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w kostkę. Umyte pieczarki kroimy drobną kostkę lub cienkie półplasterki. Ser żółty ścieramy na drobnych oczach tarki a mozzarellę kroimy w paseczki.
- na oleju/oliwie podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy pieczarki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Całość przesmażamy kilka minut co jakiś czas mieszając aż wyparuje woda z pieczarek. Na koniec dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i smażymy ok 2-3 minuty. Gotowy farsz pieczarkowy odstawiamy do ostygnięcia.
- na rozwinięty płat ciasta francuskiego wykładamy i rozprowadzamy wystudzone pieczarki, następnie starty żółty ser. Na koniec układamy paski mozzarelli.
- ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Następnie kroimy w ok 1-1,5 cm plastry i układamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- gotowe zawijasy wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu aż ładnie się zrumienią. Po upieczeniu przekładamy na talerz lub półmisek. Polecam podawać je z domowym sosem czosnkowym. https://kasiawgarach.pl/2019/07/10/sos-czosnkowy-sprawdzony-przepis/
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia