Wykwintny Królewiec

Wykwintny Królewiec to przepyszne i bardzo efektowne ciasto. Proste w przygotowaniu, idealne na różnego rodzaju uroczystości czy święta. Przepis na nie znalazłam przeglądając stare zeszyty z przepisami mojej teściowej. Ciasto jest wysokie i stabilne. Dobrze się kroi i pięknie prezentuje na talerzu. A co najważniejsze Wykwintny Królewiec przede wszystkim dobrze smakuje !.

Składniki na miodowe ciasto:

  • 2 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3/4 kostki margaryny ok 190 gramów lub masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Składniki na ciasto biszkoptowe:

  • 3 jajka L
  • 120 gramów cukru, ok 3/4 szklanki
  • 120 gramów mąki pszennej tortowej ok 1 szklanka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 1,5 litra mleka
  • 3 budynie czekoladowe
  • 2 łyżki cukru
  • dwie galaretki wiśniowe,

Pozostałe składniki:

  • polewa czekoladowa
  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich do dekoracji

Przygotowanie:

  • Przygotowanie miodowych spodów: do miski lub na stolnicę dodajemy wszystkie składniki na ciasto  kruche,( margarynę/masło wcześniej rozdrabniamy na mniejsze kawałki) a następnie zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto bardziej się kleiło to podsypujemy więcej mąki. Dzielimy je na dwie części, każdą z części rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką. Ciasto  nakłuwamy widelcem.
  • pieczemy po kolei dwa blaty w blaszce ( ja użyłam o wymiarach 36×24 cm)  wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170-180 stopni, do momentu aż ładnie się zrumienią.
  • upieczone kruche blaty odstawiamy do wystygnięcia,
  • Upieczenie Biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, do ubitych białek dodajemy żółtka, wyłączamy mikser. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy przy użyciu szpatułki i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 min do suchego patyczka, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
  • Przygotowanie masy budyniowej: w garnku zagotowujemy litr mleka wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i zagotowujemy całość na małym gazie cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy ok 1 minutę. Po tym czasie budyń ściągamy z gazu. Wsypujemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia aż powstanie jednolita masa. Gorącą masą przekładamy ciasto
  • Składanie ciasta: Na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy pierwszy miodowy spód, wykładamy i równomiernie rozprowadzamy połowę gorącej masy budyniowej. Na masę kładziemy ciasto biszkoptowe, dobrze dociskamy do masy. Wykładamy na ciasto biszkoptowe pozostałą masę i przykrywamy drugim blatem miodowego ciasta. Dobrze dociskamy.
  • ciasto dekorujemy ulubiona polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami.
  • Wykwintny Królewiec po przestudzeniu wstawiamy do lodówki na całą noc i kroimy na drugi dzień.

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *