Babka pomarańczowa z dodatkiem całej pomarańczy jest bardzo szybka w przygotowaniu. Miękka, puszysta i sprężysta. U mnie oblana lukrem pomarańczowym smakowała wyśmienicie. Ten przepis idealnie nadaje się na Święta jak i na co dzień.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 5 jajek
- 1 szklanka oleju, szklanka o pojemności 250 ml
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- dodatkowo tłuszcz do wysmarowania formy, u mnie margaryna i bułka tarta
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem/margaryną i oprószamy bułką tartą. Jajka wyciągamy wcześniej z lodówki aby były w temperaturze pokojowej,
- Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i kroimy ją wraz ze skórką na mniejsze kawałki. Pokrojoną pomarańczę przekładamy do blendera, wlewamy olej i miksujemy na gładką pulpę.
- Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą, jasną masę aż cukier rozpuści się a jajka podwoją swoją objętość.
- Do ubitych jajek dodajemy pomarańczową pulpę i miksujemy krótko aż powstanie jednolita masa.
- na koniec wsypujemy proszek do pieczenia wraz z mąką i miksujemy krótko do połączenia się składników.
- gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy na babkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy ok 40 min do suchego patyczka.
- po upieczeniu ciasto studzimy przez ok 10 minut w uchylonym piekarniku a następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia, jeszcze ciepłą babkę wykładamy na kratkę lub talerz,
- po wystudzeniu polewamy lukrem, polewą lub oprószamy cukrem pudrem
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Ciasto „babka pomarańczowa” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!