Szybki sernik z dżemem jest bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Bez zagniatania ciasta!. Idealnie sprawdzi się o każdej porze roku. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnego smaku gęstego dżemu. Wyśmienity na co dzień i od święta.
Składniki na kruszonkę:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml)
 - 1 szklanka cukru
 - 125 gramów margaryny lub masła
 - 2 żółtka
 - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
 
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
 - 1 szklanka cukru
 - 125 gramów margaryny lub masła
 - 4 żółtka
 - 6 białek
 - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - dodatkowo mały słoik gęstego dżemu, smak dowolny, u mnie truskawkowy
 
Przygotowanie:
- przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki a następnie dodajemy żółtka i rozdrobnioną margarynę/masło. Wszystkie składniki wyrabiamy w dłoniach aż powstanie sypka kruszonka.
 - przygotowanie masy serowej: miękką margarynę/masło ucieramy z cukrem mikserem na puch. Kolejno cały czas miksując dodajemy po łyżce sera. Po serze dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy aż powstanie jednolita masa.
 - na spód tortownicy, ja użyłam o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy i rozprowadzamy równomiernie 2/3 kruszonki. Na kruszonkę wykładamy i rozprowadzamy masę serową.
 - na masie serowej przy pomocy łyżeczki robimy kleksy z dżemu,
 - Po wierzchu ciasta rozprowadzamy pozostałą kruszonkę.
 - gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 1 godzinę do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni.
 - Po upieczeniu ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku do przestudzenia.
 - Ja swój sernik z dżemem po wystudzeniu wsadziłam na noc do lodówki i kroiłam na drugi dzień.
 
Zdjęcia









Przepis na „szybki sernik z dżemem” jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!


                    
                    
                    
Witam Pani Kasiu ja nie bardzo wiem co z tymi białkami w tym przepisie bo żółtka ok dodaję do masy serowej a białka??? Ubijam z nich pianę i dodaję do sera?
białka co nam zostały z kruszonki dodajemy do masy serowej wraz z całymi jajkami :). Nie ubijamy piany. To mało wymagające ciasto :).