Jeden z deserowych symboli epoki PRL-u :). Ten przepis na tradycyjny blok czekoladowy jest w mojej rodzinie od lat. Jest to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto które zawsze wychodzi. Prawdziwy smak i wspomnienia z dzieciństwa :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 2 margaryny
- 500 gram mleka w proszku
- 4 czubate łyżki kakao
- 16 łyżek wody
- 2 szklanki cukru
- 300 gram herbatników
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do dużej miski przesiewamy mleko w proszku,
- herbatniki kruszymy/łamiemy na drobne kawałki,
- w garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem, kakao i wodą, całość zagotowujemy i wlewamy mieszając do miski z przesianym mlekiem,
- do powstałej masy wsypujemy herbatniki i całość dokładnie mieszamy,
- wymieszaną masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, wyrównujemy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia