Jeden z deserowych symboli epoki PRL-u :). Ten przepis na tradycyjny blok czekoladowy jest w mojej rodzinie od lat. Jest to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto które zawsze wychodzi. Prawdziwy smak i wspomnienia z dzieciństwa :).
Składniki:
- 2 margaryny
 - 500 gram mleka w proszku
 - 4 czubate łyżki kakao
 - 16 łyżek wody
 - 2 szklanki cukru
 - 300 gram herbatników
 
Przygotowanie:
- do dużej miski przesiewamy mleko w proszku,
 - herbatniki kruszymy/łamiemy na drobne kawałki,
 - w garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem, kakao i wodą, całość zagotowujemy i wlewamy mieszając do miski z przesianym mlekiem,
 - do powstałej masy wsypujemy herbatniki i całość dokładnie mieszamy,
 - wymieszaną masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, wyrównujemy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia,
 
Zdjęcia





