Domowe bulionetki to świetna, zdrowa i smaczna alternatywa dla kupnych kostek rosołowych. Bardzo proste do zrobienia, przechowywane w zamrażarce świetnie spełniają rolę bazy do wielu sosów i zup.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 200 gram obranej marchwi
- 200 gram obranej pietruszki
- 200 gram selera naciowego
- 200 gram obranego selera bulwiastego
- 100 gram pora
- 100 gram cebuli
- 8 ząbków czosnku
- pół pęczka posiekanego drobno koperku
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 15 łyżeczek soli
- 3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- można dodać dodatkowo jakieś swoje ulubione zioła np bazylię, lubczyk czy zioła prowansalskie 🙂
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- warzywa obieramy i ważymy,
- w blenderze siekamy drobno cebulę wraz z porem, następnie przekładamy do oddzielnej miseczki, (gdy nie mamy blendera możemy zastąpić go tarką o drobnych oczkach),
- pozostałe warzywa: marchew, pietruszkę, seler siekamy w blenderze, przekładając do jednej miski/garnka, dodajemy do nich posiekany koperek z natką pietruszki,
- w garnku lub na głębokiej patelni na oliwie z oliwek podsmażamy cebule wraz z porem, gdy całość ładnie się zeszkli dodajemy resztę warzyw, dokładnie mieszamy,
- dusimy pod przykryciem przez ok 13 min co raz mieszając aż warzywa zmiękną w razie potrzeby możemy podlać warzywa małą ilością wody aby się nie przypaliły,
- gdy warzywa zmiękną wyłączam gaz i dodaje przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, dokładnie mieszam, przekładam do miski i odstawiam do całkowitego ostygnięcia,
- następnie wykładam łyżeczką nasze warzywa do formy sylikonowej (możemy też użyć sylikonowych foremek na muffinki). Z tej proporcji mi wyszło 24 bulionetek. Jedna bulionetkę/kostkę rozpuszczamy na ok 1-1,5 litra wody. Oczywiście możemy zrobić większe kostki i całość podzielić np na 14 porcji,
- wypełnioną formę owijamy folią spożywczą lub wkładamy do reklamówki i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki,
- po tym czasie kostki przekładam z formy sylikonowej do kilku woreczków foliowych, szczelnie owijam i przechowuję w zamrażarce. 🙂
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia