Kotlety mielone z dodatkiem kalafiora to smaczna i delikatniejsza odmiana od tradycyjnej wersji. Świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i domowej surówki :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 kalafior
- 500 gram mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
Jest to dość duża porcja kotletów, w razie potrzemy można zmniejszyć proporcje składników 🙂
- kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo ,
- ostudzony kalafior przekładamy do miksera blendujemy/miksujemy wraz z czosnkiem i cebulą na jednolitą masę,
- do miski przekładamy mięso, zblendowanego kalafiora, dodajemy jajko, sól, pieprz, ulubione przyprawy do mięsa, całość mieszamy i wyrabiamy na kotlety, gdyby masa była za rzadka możemy podsypać trochę bułki tartej,
- formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej, ( możemy włożyć je na ok godzinę przed smażeniem do lodówki aby stały się bardziej zwarte) i smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia