Ciasto Palma

Ciasto Palma to połączenie kruchego ciasta z pyszna masą kokosową i polewą czekoladową. Istny raj dla łasuchów i miłośników kokosowych wypieków :).

[wp_ad_camp_5]

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 250 gram margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę:

  • 1 litr mleka
  • 300 gram masła
  • 120 gram kaszy manny ( u mnie wyszło ok 9 łyżek)
  • 1 szklanka cukru
  • 300 gram wiórek kokosowych
  • 150 gram ( półtorej tabliczki) czekolady u mnie jedna mleczna i pół gorzkiej
  • 3 łyżki śmietany 12%

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą z części rozwałkowujemy i pieczemy po kolei dwa blaty w blaszce 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170-180 stopni przez 15-20 minut , odstawiamy do wystudzenia
  • do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i cukier. Gotujemy i mieszamy do rozpuszczenia się masła, gdy mleko będzie się gotować dodajemy kaszę manny, dokładnie mieszamy, po chwili dosypujemy 250 gram wiórek kokosowych. Masę dokładnie mieszamy aż zgęstnieje , gdy zacznie się gotować wyłączamy gaz.
  • Na pierwszy blat kruchego ciasta wykładamy i rozprowadzamy połowę gorącej masy kokosowej, na masę kokosową kładziemy drugi blat kruchego ciasta na który rozprowadzamy pozostałą masę,
  • do miseczki przekładamy pokruszoną czekoladę, dodajemy śmietanę, rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali,
  • wymieszaną rozpuszczoną czekoladę wylewamy i rozprowadzamy po wierzchu ciasta, posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi,
  • gotowe ciasto odkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce na całą noc do schłodzenia,

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

26 Comments on “Ciasto Palma”

          1. tak jak jest podane w przepisie. Do ciasta kruchego 250 gram margaryny lub masła a do masy 300 gram masła/margaryny.

      1. Dziękuję za odpowiedź.Dałam właśnie tortową i tego ciasta rozwałkować się nie dało strasznie się kruszyło nawet po wsadzeniu do lodówki.

          1. Ja też zrobiłam to ciasto i jestem zawiedziona. Spód wyszedł tak twardy,że ciężko było rozłożyć w blaszce,a po upieczeniu kruchy,że aż trudno pokroić na kawałki. Coś jest nie tak z tym przepisem,myślę,że za dużo mąki.

          2. Czasami dużo zależy jaka mąka nam się trafi. Zawsze może ją Pani dodawać stopniowo podczas zagniatania ciasta 🙂

          3. A jeśli zrobilam ale zapomniałam proszku dodać do pieczenia to będzie coś z tego 🫣

  1. Zrobilam w okraglej tortownicy i upieklam 3 blaty. Masa byla troche za rzadka wiec podsypalam grysikiem. Ciasto w lodowce i czeka…dziekuje za przepis😁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *