Ciasto Palma to połączenie kruchego ciasta z pyszna masą kokosową i polewą czekoladową. Istny raj dla łasuchów i miłośników kokosowych wypieków :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 250 gram margaryny lub masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Składniki na masę:
- 1 litr mleka
- 300 gram masła
- 120 gram kaszy manny ( u mnie wyszło ok 9 łyżek)
- 1 szklanka cukru
- 300 gram wiórek kokosowych
- 150 gram ( półtorej tabliczki) czekolady u mnie jedna mleczna i pół gorzkiej
- 3 łyżki śmietany 12%
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą z części rozwałkowujemy i pieczemy po kolei dwa blaty w blaszce 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170-180 stopni przez 15-20 minut , odstawiamy do wystudzenia
- do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i cukier. Gotujemy i mieszamy do rozpuszczenia się masła, gdy mleko będzie się gotować dodajemy kaszę manny, dokładnie mieszamy, po chwili dosypujemy 250 gram wiórek kokosowych. Masę dokładnie mieszamy aż zgęstnieje , gdy zacznie się gotować wyłączamy gaz.
- Na pierwszy blat kruchego ciasta wykładamy i rozprowadzamy połowę gorącej masy kokosowej, na masę kokosową kładziemy drugi blat kruchego ciasta na który rozprowadzamy pozostałą masę,
- do miseczki przekładamy pokruszoną czekoladę, dodajemy śmietanę, rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali,
- wymieszaną rozpuszczoną czekoladę wylewamy i rozprowadzamy po wierzchu ciasta, posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi,
- gotowe ciasto odkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce na całą noc do schłodzenia,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Mmmm! wygląda naprawdę smakowicie, uwielbiam takie połączenia smaków 🙂
A ile pieczemy minut?
15-20 min 🙂
Wygląda obłędnie:P
dziękuje, wg mnie również tak smakuje 🙂
A tą śmietanę to kiedy dodajemy do masy?
śmietanę dodajemy do czekolady do polewy 🙂
Kasia.
Ach rzeczywiście. Nie doczytałam. Właśnie się biorę za pieczenie😊.
To ile masła dajemy do kruchego ciasta a ile z mlekiem do masy?????
Ciężko jest napisać co zmieszać na kruche ciasto???
tak jak jest podane w przepisie. Do ciasta kruchego 250 gram margaryny lub masła a do masy 300 gram masła/margaryny.
Dla mnie ciasto. Jutro zrobię na nowy rok extra. Dziękuję za przepis
Co można zamiast kaszy manny?
Może budyń ?:)
A jaka mąka bo nie jest podana tortowa czy krupczatka ?
ja używam mąki tortowej typ 450 🙂
Dziękuję za odpowiedź.Dałam właśnie tortową i tego ciasta rozwałkować się nie dało strasznie się kruszyło nawet po wsadzeniu do lodówki.
A przenna mąke można dodać
Ja też zrobiłam to ciasto i jestem zawiedziona. Spód wyszedł tak twardy,że ciężko było rozłożyć w blaszce,a po upieczeniu kruchy,że aż trudno pokroić na kawałki. Coś jest nie tak z tym przepisem,myślę,że za dużo mąki.
Czasami dużo zależy jaka mąka nam się trafi. Zawsze może ją Pani dodawać stopniowo podczas zagniatania ciasta 🙂
A jeśli zrobilam ale zapomniałam proszku dodać do pieczenia to będzie coś z tego 🫣
mam nadzieję że tak 🙂
Dałam więcej masła. 25o gram to zdecydowanie za mało.
Ale tam pisze 300 gram
Termoobieg czy grzałka góra dół?
góra-dół 🙂
Zrobilam w okraglej tortownicy i upieklam 3 blaty. Masa byla troche za rzadka wiec podsypalam grysikiem. Ciasto w lodowce i czeka…dziekuje za przepis😁