Szybki i prosty w przygotowaniu murzynek z polewą czekoladową to delikatne i mięciutkie ciasto które każdy jest w stanie przygotować. Do tego polewa z ulubionej czekolady i możemy delektować się pysznym ciastem do poobiedniej kawy czy herbaty 🙂
Składniki na murzynka:
- 2 szklanki mąki pszennej ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
 - 2 jajka
 - 1 szklanka mleka
 - 1 szklanka cukru
 - 1/2 szklanki oleju
 - 1 łyżka kakao
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 2 łyżki dżemu lub powideł
 
Składniki na polewę:
- 50-60 gram mlecznej lub gorzkiej czekolady
 - 3-4 łyżki mleka
 
Przygotowanie:
- żółtka miksujemy z cukrem, gdy zbieleją dodajemy partiami na przemian mąkę z sodą, olej, mleko, kakao i dżem,
 - białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,
 - do gotowej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia się składników szpatułką/łyżką ale nie mikserem!,
 - gotowe ciasto wylewamy do podłużnej formy keksowej u mnie 34×13 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 30-40 min do suchego patyczka,
 - upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia,
 - czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej, następnie polewamy i rozprowadzamy po wierzchu ciasta, odstawiamy do zastygnięcia,
 
Zdjęcia





