Ciasto Miodowo-orzechowy budyniowiec to przepyszne połącznie kruchego miodowego ciasta z kremową masą budyniową. Proste i dość szybkie w przygotowaniu. Zachwyca gości swoim smakiem i w mig znika z talerza :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka o pojemności 250 ml)
- 200 gram margaryny/masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3 łyżki miodu
Składniki na masę:
- 1300 ml mleka
- 200 gram margaryny lub masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
Składniki na polewę orzechową:
- 2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do miski lub na stolnicę dodajemy wszystkie składniki na ciasto kruche,( margarynę/masło wcześniej rozdrabniamy na mniejsze kawałki) a następnie zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na ok 30-40 min do schłodzenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części, każdą z części rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką.
- przygotowanie polewy orzechowej: na patelnię przekładamy masło i cukier. Gdy się skarmelizuje dodajemy miód i orzechy. Dokładnie mieszamy i ściągamy z gazu.
- każdy blat ciasta kruchego przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm, ciasto możemy lekko nakłuć widelcem. Po jednym blacie kruchego ciasta rozprowadzamy lekko przestudzoną polewę orzechową.
- pieczemy po kolei dwa blaty w blaszce w temperaturze 170-180 stopni, do momentu aż ładnie się zrumienią.
- upieczone kruche blaty odstawiamy do wystygnięcia,
- przygotowanie masy: w garnku zagotowujemy 1 litr mleka, w misce mieszamy pozostałe mleko z budyniami, mąką oraz cukrem, wymieszane budynie wlewamy do gotującego się mleka dokładnie mieszając, gdy się zagotuje chwilę gotujemy ciągle mieszając a następnie ściągamy z gazu.
- do zagotowanego budyniu dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę lub masło, całość dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu i powstania jednolitej masy,
- gorącą masę budyniową wylewamy do blachy na pierwszy blat kruchego ciasta a następnie przykrywamy blatem z orzeszkami, lekko dociskając.
- gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia a następnie wstawiamy na całą noc do lodówki,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Przepis na miodowo-orzechowy budyniowiec i jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl 😉 Polecam!