Ciasto kolorowa dżdżownica to połączenie miękkiego czekoladowego biszkoptu z lekką śmietanową masą i galaretką :). Proste ciasto na każdą okazje. Idealne dla miłośników żelek, robi duże wrażenie nie tylko na dzieciach 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki na biszkopt :
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
Pozostałe składniki:
- 300 gram ( 1.5 opakowania) żelków w kształcie robaczków
- 3 galaretki zielone agrestowe
- 2 galaretki przeźroczyste
- 600 ml śmietany 30%
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka, wodę. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 min do suchego patyczka, upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia,
- zielone galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia,
- przeźroczyste galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia,
- gdy zielone galaretki już ostygną , ubijamy na sztywno śmietanę, następnie cały czas miksując wlewamy pomału nasze galaretki,
- powstałą masę mieszamy, następnie wylewamy na biszkopt,
- ciasto wstawiamy na 5-7 min do lodówki aby masa lekko stężała,
- wyciągamy ciasto, na masę śmietanową układamy żelki w dowolne kombinacje,wzorki i leciutko dociskamy je do masy, wstawiamy do lodówki na ok godzinę aby masa tężała,
- po tym czasie na ciasto wylewamy tężejącą przeźroczystą galaretkę, całość wstawiamy do lodówki na całą noc do całkowitego zastygnięcia i aby żelki zmiękły,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Czy to napewno są galaretki agrestowe bo ptasie mleczko jest niebieskie?
ja użyłam galaretek agrestowych bo akurat takie miałam. Może Pani użyć innych smaków 🙂
Pozdrawiam, Kasia
upiekłam wczoraj na urodziny syna. samo ciasto ok, w zasadzie smakowało. Jednak do dekoracji użyłam żelek Haribo, które są w zasadzie twarde i w efekcie przy krojeniu z pięknego ciasta wyszła bialo-brazowa kupa. Polecam użyć mniejszych zelkow żeby nie musieć ich rozkrajac.