Filety rybne w ziołowej panierce to smaczna odmiana od tradycyjnej smażonej ryby :). Świetny pomysł na prosty obiad. U mnie były podane w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i surówki z kiszonej kapusty.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 3 duże filety rybne u mnie akurat opakowanie kostki z mintaja
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki suszonej bazylii
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- opcjonalnie sok z cytryny
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- rybę rozmrażamy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki,
- gotowe filety oprószamy solą i pieprzem, możemy skropić sokiem z cytryny,
- do miski/pojemnika przesypujemy bułkę tartą, wsypujemy zioła i mieszamy,
- rybę obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w ziołowej panierce,
- opanierowane filety smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obydwu stron,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia