Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka ziemniaczana Kartoffelsalat. Idealna jako dodatek do różnego rodzju pieczonego czy grillowanego mięsa. Ten przepis bardzo zasmakował mojej rodzinie i na pewno zostanie z nami na dłużej, polecam serdecznie :).
Składniki:
- ok 1 kg ziemniaków młodych lub starych
- opakowanie sera sałatkowego typu feta, u mnie półtłusty
- 3-4 większe ogórki konserwowe
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 większa cebulka dymka
- sól, pieprz
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyzki gęstewgo jogurtu naturalnego, u mnie typu greckiego
Przygotowanie:
- obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia,
- ser sałatkowy i ogórki konserwowe kroimy w kostkę,
- szczypiorek siekamy, cebulkę dymkę kroimy w drobną kostkę,
- wystydzone ziemniaki kroimy w wiekszą kostkę,
- do dużej miski przekładamy ziemniaki, ser, ogórki, szczypiorek z cebulką. Dodajemy majonez i jogurt naturalny, przyprawaimy pieprzem, dokładnie mieszamy. Możemy zostawić trochę szczypiorku do dekoracji sałatki.
- gotową sałatkę przekładamy do mniejszej miski, schładzamy w lodówce przed podaniem,
Zdjęcia