Wykwintny Królewiec to przepyszne i bardzo efektowne ciasto. Proste w przygotowaniu, idealne na różnego rodzaju uroczystości czy święta. Przepis na nie znalazłam przeglądając stare zeszyty z przepisami mojej teściowej. Ciasto jest wysokie i stabilne. Dobrze się kroi i pięknie prezentuje na talerzu. A co najważniejsze Wykwintny Królewiec przede wszystkim dobrze smakuje !.
Składniki na miodowe ciasto:
- 2 jajka
 - 3 szklanki mąki pszennej, szklanka o pojemności 250 ml
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 3/4 szklanki cukru
 - 3 łyżki miodu
 - 3/4 kostki margaryny ok 190 gramów lub masła
 - 1 łyżka kwaśnej śmietany
 
Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 3 jajka L
 - 120 gramów cukru, ok 3/4 szklanki
 - 120 gramów mąki pszennej tortowej ok 1 szklanka
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Składniki na masę:
- 1,5 litra mleka
 - 3 budynie czekoladowe
 - 2 łyżki cukru
 - dwie galaretki wiśniowe,
 
Pozostałe składniki:
- polewa czekoladowa
 - 2 garści posiekanych orzechów włoskich do dekoracji
 
Przygotowanie:
- Przygotowanie miodowych spodów: do miski lub na stolnicę dodajemy wszystkie składniki na ciasto kruche,( margarynę/masło wcześniej rozdrabniamy na mniejsze kawałki) a następnie zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto bardziej się kleiło to podsypujemy więcej mąki. Dzielimy je na dwie części, każdą z części rozwałkowujemy na stolnicy/blacie oprószonym mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem.
 - pieczemy po kolei dwa blaty w blaszce ( ja użyłam o wymiarach 36×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170-180 stopni, do momentu aż ładnie się zrumienią.
 - upieczone kruche blaty odstawiamy do wystygnięcia,
 - Upieczenie Biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, do ubitych białek dodajemy żółtka, wyłączamy mikser. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy przy użyciu szpatułki i wylewamy ciasto do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 25 min do suchego patyczka, upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
 - Przygotowanie masy budyniowej: w garnku zagotowujemy litr mleka wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i zagotowujemy całość na małym gazie cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Budyń gotujemy ok 1 minutę. Po tym czasie budyń ściągamy z gazu. Wsypujemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia aż powstanie jednolita masa. Gorącą masą przekładamy ciasto
 - Składanie ciasta: Na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy pierwszy miodowy spód, wykładamy i równomiernie rozprowadzamy połowę gorącej masy budyniowej. Na masę kładziemy ciasto biszkoptowe, dobrze dociskamy do masy. Wykładamy na ciasto biszkoptowe pozostałą masę i przykrywamy drugim blatem miodowego ciasta. Dobrze dociskamy.
 - ciasto dekorujemy ulubiona polewą czekoladową i posypujemy posiekanymi orzechami.
 - Wykwintny Królewiec po przestudzeniu wstawiamy do lodówki na całą noc i kroimy na drugi dzień.
 
Zdjęcia










